Havsresan - 2019 - Helsingborg
Nu är Havsresans fältvecka slutförd och bilar och båtar börjar lämna hamnen i Råå som givit oss ett hem under veckan. Tack Råå för att vi fick komma och njuta av er idyll och vi gläds av era frågor och trevligt bemötande.
Kristi himmelsfärds veckan som varje år blivit en aktiv fältvecka för Havsresan. Detta år blev det vecka 22.
1990 var första året havresan gick av stapeln med en resa runt hela Skånes kust. Lunds tekniska högskola ställde sig bakom detta kunskapsprojekt med stolthet, så gjorde även vi dykare.
Under flera års tid har projektet blivit förändrat från ett årslångt arbete för havet i de olika värdkommunerna till en koncentrerad fältvecka varje år Kristi himmelsfärds veckan.
Efter 2018 års avstickare, då fältveckan fokuserade på Vättern som är i ett klart behov av förändring och skydd för att kunna bevaras som dricksvattentäkt är vi 2019 tillbaks i havet.
Valet föll på Helsingborg, som ligger i framkant för hållbarhetsarbete med 1:a pris 3 år i rad. Flertalet företag i Helsingborg arbetar ständigt med att minimera vårt avtryck på jorden och miljön. Så för oss frivilliga blev detta ett självklart val på värdkommun.
Nu fick frågan gå ut till de olika organisationerna om det fanns några specifika önskemål. Öresundsfonden som är en helt ideell verksamhet kom med sina önskemål.
FORSEA var nyfikna på om vi kunde dokumentera skillnaden i ljudnivå mellan deras nya batteridrivna båtar och deras dieseldrivna båtar. Spännande tyckte vi, och samlade ihop lite forskare i ämnet som ideellt ställde upp med material, tid och kunskap samt forskare så vi kunde genomföra denna undersökning.
Miljöförvaltningen i Helsingborg kom med sina önskemål. Även grannkommunen Landskrona hittade några projekt de ville ha hjälp med. Havsresan utesluter inte varken deltagare eller uppdragsgivare, så givet la vi dessa i uppdragspärmen.
Även Kävlinge kommun kom med spännande uppdragi Kävlingeån.
-Kanon tänkte vi, det kan passa en blåsig dag att leta efter
1000-årig bro...!
Företaget FORSEA gladdes av vårt besked och gav oss ekonomiska möjligheter att kunna genomföra Havsresan med mottot, VISA-VÄRNA-VETA.
Även Helsingborgs stad hittade ekonomiska resurser till detta projekt. Leader Skåne och EU:s fiskerifond gav oss möjligheten, i form av ekonomiska medel så att denna vecka skulle bli så effektiv som möjligt. Andra organisationer, såsom Råå Hamn gav oss vad de kunde, i detta fall fria hamnplatser till våra båtar, Råå gymnastikförening gav oss möjligheten att använde deras hamnnära lokal som knutpunkt till våra morgonmöten, Galeasen TS Helene gav oss möjligheten
att till självkostnadspris använda henne som husbåt i Råå för dykare som behövde. TS Helene fick segla i 16 timmar från Ystad till Råå med föreningens besättning, Rååbåtarna gav el utan ersättning till Helene och övriga båtar.
Ja, det ideella arbetet var i full gång. Vi initiativtagare, Helsingborgs sportdykarklubb Delfinen och Swedish Coast and Sea Center kände att detta kommer blir den bästa Havsresan någonsin. Inbjudan till dykare som frivilligt tar semester och offrar sin tid för att hjälpa oss dokumentera världen under ytan skickades ut. Dykande marinarkeologer, dykande marinbiologer, forskare, yrkesdykare, sportdykare, frivillig landpersonal, båtförare, dykledare. Totalt blev vi 42 st
frivilliga individer som ville hjälpa till att visa hur står det till med Öresund.
På morgonmötet på första måndagen var stämningen förväntansfull och de första dykmålen delades ut till dykledarna. Det var stark vind och strömmen var påtaglig men det hindrade ingen dykare att komma i vattnet. Några fick det tufft i denna miljö och sjösjukan visade sig för vissa och de fick avbryta och vänta tills nästa dag. Medan andra lyckades med sina uppdrag.
Redan första dagen var mediapådraget stort och vi få som gillar att stå i centrum njöt av uppmärksamheten till fullo, äntligen skulle Helsingborgarna få se verkligheten under ytan på allvar. Helsingborgs Dagblad, SVT, SR, Lokaltidningen och Helsingborgs egna kommunikatörer var på plats med livevideo och artiklar om detta projekt. Miljöförvaltningens biologer var på
plats för att guida oss i några av projekten de hade på sin önskelista.
Veckan gick och massor med dyk blev gjorda på olika platser runt denna del av Öresund. Nya vrak hittades, skrämmande dagvattenutlopp med floder av cigarettfimpar filmades. Vackra havsmiljöer filmades med vajande tång och eleganta fiskar, arter inventerades, några invasiva hittades såsom japanskt jätteostron. Prover på musslor runt några vrak fiskades upp.
Överlag är en gemensam åsikt, att Öresund är Sveriges mest välmående hav. En inventering av "spöknät" på några av vraken genomfördes av våra mest rutinerade vrakdykare. Med skrämmande resultat, kommentaren var vi har nog slagit svenskt rekord i spöknät.
S/S Robert heter vraket med den stora mängden av spöknät. Någon av dykarna kommer upp med tårar i ögonen och fäller kommentaren:
-Jag har aldrig sett så mycket död och förruttnelse på ett och samma ställe.
Men nu har veckan tagit slut och 288 GB med film har överlämnats till de som vill ta del av det vi har filmat. Nedan syns listan av organisationer som bett att få del av materialet vi skapat under veckan. För meningen med projektet är att alla skall få tillgång till allt material även om det är bra eller dåligt. Detta för att vi vill VISA-VETA-VÄRNA om detta underbara hav Öresund som så många älskar och njuter av. Även om det mår förhållandevis bra så måste vi vara extra rädda om Öresund för vi belastar det hårt med det liv vi lever runt detta hav. Erfarenheten om Öresund
hoppas vi kan komma andra hav till nytta som inte haft samma tur med besluten som vi har haft.
Länsstyrelsen Skåne
Uttalande:
"Materialet ger oss ökade möjligheter att med video och bilder visa exakt vad vi pratar om när vi informerar om Skånes havsmiljö. Länsstyrelsen har en del eget video- och fotomaterial från marinamiljöer, men framför allt sekvenserna med spökgarn och fiskar som fastnat i dem, samt bilderna på skräpiga havsmiljöer ger oss nytt material att använda i vår kommunikation. Vi är glada att vi kan nyttja detta materialför i vår kommunikation om havet och havets miljöproblem"
// Jonas Gustafsson, marinbiolog på Länsstyrelsen Skåne
Helsingborgs stad
Uttalande:
"Att fritt få ta del av och sprida vidare Havresans filmmaterial är ovärderligt för att öka medvetenheten om hur nedskräpning och utsläpp i samhället påverkar livet under ytan. Öresund är stort och djupt, så det är svårt att få en klar bild av hur situationen faktiskt är. Men Havsresans frivilliga insatser ger viktiga pusselbitar"
// Calle Berglund, kommunikatör på miljöförvaltningen i Helsingborgs stad
Landskrona Kommun
Öresundsfonden
Uttalande:
"Vi är mycket glada över att vi fått ta del av filmmaterialet. Vi har ju en hel del eget material men flera av scenerna har vi inte kunnat ta själva då vi inte dyker"
// Olle Nordell, ekolog och ledamot i Öresundsfonden
SVT Helsingborg
FORSEA
"Det stora engagemang och arbete som alla involverade i Havsresan har bidragit med har varit till en enorm hjälp för oss för att förstå vilken påverkan vår verksamhet har på havsmiljön och hur vi ska arbeta för att ytterligare minska densamma. Det filmmaterial och de ljudupptagningar som vi har fått ta del av, har inte bara hjälpt oss att förstå utan har också varit till stor nytta för att kunna återberätta för både ledning och personal och för att skapa det fortsatta engagemang som havet så väl behöver"
// Anna Prytz, Head of Sustainability på ForSea
flera publika arrangemang denna vecka av olika aktörer.
27 maj 17:30-18:30 I oljans spår-Melinda Andersson.
Melinda Andersson visar och berättar om sin akvarellutställning "I oljansspår".
Med utställningen vill hon få människor att tänka till om miljöförstöringen i havet.
27 maj 18:00-20:30 havsresan Sabella tur-Stina Bertilsson Vuxan.
Stina visar och berättar Upptäck Öresunds växter och djur på en tur med fartyget Sabella! Samling vid parkeringen in till Turfiskebåtarna klockan 17:30.
27 maj 18:30-19:15 Öresunds olika miljöer-Jens P Jeppsen.
Jens P Jeppesen, föreläser om Öresunds olika miljöer och det fantastiska växt-och djurlivet som finns här. Jens är akvarie och museichef på Öresundsakvariet i Helsingör och anställd på biologiska institutionen vid Köpenhamns universitet.
28 maj 18:00-19:00 Havsresan - FORSEA miljöarbete-Anna Prytz
Anna Prytz, Head of Sustainability på Forsea berättar om färjebolagets miljöarbete. Forsea vann Helsingborgs stads miljöpris 2018. Begränsat antal platser.
28 maj 20:00-21:00 Vättern en dricksvattentäkt-Andreas Vos
Andreas visar första utkastet av filmningen som gjort under
2018, projektet om Vättern som dricksvattentäkt. Sluten visning för deltagarna
på havsresan
29 maj 12:15-12:45 havsresan - Öresund på djupet-Jonny Magnusson.
Jonny Magnusson från Helsingborgs Sportdykarklubb Delfinen tar med oss med ned under vattenytan i Öresund. Många av oss ser havet längs Helsingborgs kust varje dag, men hur många har sett vad som pågår under ytan? Med hjälp av bilder och film berättar han vad han ser när han dyker ner i djupet. Han visar också något av det som dykarna hittat under Havsresans fältvecka i Helsingborg.
29 maj 18:30-19:15 Lev snabbt och dö ung tumlarens hektiska liv-Johanna Stedt.
Tumlaren har blivit en vanligare syn i vårt havsområde. Johanna Stedt är marinbiolog och forskar på tandvalens födosöks beteende och predator/ byte interaktioner vid Lunds universitet. Under föreläsningen berättar hon om Tumlarens korta men intensiva liv.
30 maj 18:00-1900 Havsresan - Öresunds bottnar-Sven Bertil Johnson.
Konstnär och Fil Dr i marin zoologi berättar om Öresunds bottnar i ljud och akvarell. Begränsat antal platser.
Nedan programbladet från staden
Tack till dykarna från:
- Sydkustens Sportdykarklubb Karlshamn
- Scandinavian Coast and Sea Center
- Malmö Sportdykarklubb
- Helsingborgs Sportdykarklubb Delfinen
- Kronan dykarna
- Agualund
- Kristianstad Sportdykarklubb
- YDK
- LM-Dyk
- St Helena Sportdykarklubb
- Grötviks Dykklubb
Nu börjar planerna på att hitta nästa värdkommun till vårt 30 år jubileum v 21 2020. Är det din kommun kanske.
Med vänlig hälsning Jonny
Under tiden kan ni följa dessa länkar för att se en del av mediabevakningen.
Artikel i HD 2019-05-29
https://www.hd.se/2019-05-29/havsresan-gar-till-djupen-av-sundets-halsa?redirected=1
Pressrelease Helsingborgs stad
Sydsvenskan om havsresan
https://www.sydsvenskan.se/2019-07-11/batterifarjorna-gav-mindre-buller-aven-under-vattenytan
Artikel i HD 2019-07-07
https://www.hd.se/2019-07-07/spokgarnen-dodar-mangder-av-fisk-i-oresund
Artikel HD 2019-05-24
https://www.hd.se/2019-05-24/musslor-och-vrak-soks-nar-dykare-gar-till-botten-i-sundet
Artikel Sydsvenskan 2019-07-07
https://www.sydsvenskan.se/2019-07-07/spokgarnen-dodar-mangder-av-fisk-i-oresund
Helsingborgs stad
https://helsingborg.se/nyheter/hang-med-under-oresunds-yta/
Helsingborgs stad live
https://www.facebook.com/Helsingborgsstad/videos/2212789539035389/
SVT Fimpar
SVT Spökgarn
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/mangder-av-doda-fiskar-faglar-och-salar-i-spokgarn